25 Oct Larb Gai met ‘Roasted basmati rice crunch’
Op een Oosterse workshop leerde ik een paar jaar geleden Larb Gai maken, een zeer populair gerecht in Thailand. Deze pikante oosterse kipsalade is sindsdien toch wel een van mijn favorieten en keert in verschillende hoedanigheden regelmatig terug bij ons op tafel. Dit Thaise gerecht zit boordevol smaak, is gezond en ook nog eens fotogeniek. Je kan van alles toevoegen, denk bijvoorbeeld aan avocado, geraspte wortel, taugé, munt, basilicum, pinda’s etcetera. Een fijne variant op een maaltijdsalade.
De nieuwe extra geurige basmati rijst van Lassie gebruikte ik om de ‘roasted rice’ te maken. Dit onderdeel van het gerecht geeft een lekkere bite. Heb je het al wel eens geprobeerd? Het roosteren van rijst is enorm simpel. Rooster de rauwe rijst in een koekenpan (zonder olie) totdat deze begint te kleuren. Maal de rijst fijn in een vijzel en je hebt een heerlijke crunch van extra geurige basmati rijst!
LARB GAI
NODIG
300 gr. kipgehakt
chilivlokken naar smaak (± 1 theelepel)
vissaus naar smaak(± 2 eetlepels)
sap van 1 a 2 limoenen, naar smaak
2 teentjes knoflook, geraspt
1 sjalotje, fijngehakt
3 bosui, fijngehakt
klein bosje verse koriander, fijngehakt (met steeltjes)
½ komkommer in mooie blokjes (met schil)
1 little gem
3 eetlepels extra geurige basmati rijst, Lassie
BEREIDEN
Roasted Rice Crunch: verhit een koekenpan of wok op hoog vuur en voeg hier de rijst aan toe (zonder olie), rooster de rijst totdat deze begint te kleuren. Laat de rijst even een klein beetje afkoelen en maal de rijst helemaal fijn in een vijzel.
Verwarm een koekenpan of wok en voeg het kipgehakt en wat water toe, stoof de kip gaar. Meng ondertussen de knoflook, sjalotjes, bosui, koriander en komkommer. Schep het warme kipmengsel in een aparte schaal en breng op smaak met een flinke scheut vissaus, chilivlokken en limoensap. Meng hier ook het komkommer mengsel door. Serveer in little gem ‘schuitjes’ en strooi er wat Lassie rijst crunch overheen.
No Comments